„Smaki świata” – trochę inna podróż przez kontynenty

 

Książka o pasji gotowania, radości życia, pachnąca wręcz świeżymi, ekologicznymi owocami, warzywami, ziołami. Nie nazwałabym jej kucharską. To przewodnik po świecie widziany oczami ludzi zakochanych w dobrej, zdrowej kuchni.

 

Na targowiskach włoskich, francuskich, brazylijsjkich, indonezyjskich, japońskich czy australijskich, przeżywających właśnie swój renesans, Evita De Gor i Gavin Baxter odnajdują nie tylko lokalne smakołyki. Podglądają zwyczaje sprzedających i kupujących, poznają ich kulturę, zamiłowania kulinarne. Obserwują szefów kuchni najlepszych restauracji z całego świata, którzy na takich właśnie targowiskach wybierają najlepsze przysmaki serwowane później swoim gościom.

 

Książka jest wyjątkową podróżą zaczynającą się w sercu miasta. Ukazuje niepowtarzalny klimat targowisk z nieprzetworzoną genetycznie żywnością w Malezji, Maroku, Indonezji czy Stanach Zjednoczonych, od tych najbiedniejszych do bardziej eleganckich. Serwuje mnóstwo prostych przepisów na doskonałe i oryginalne dania.

Napisana w dwóch językach – polskim i angielskim – z całą pewnością zainspiruje, zachęci do eksperymentowania w kuchni, do wyprawy na bazar paryski czy tokijski by tam właśnie odnaleźć wyjątkowe smaki i zapachy. Tę przygodę warto przeżyć by jak Evita De Gor i Gavin Baxter zachwycić się mnogością wybornych smaków. 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s